AKKUYU.... Η 11η Τουρκική πυρηνική απειλή
Για 11η φορά η Τουρκία επανέρχεται στην κατασκευή όχι ενός, αλλά τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Akkuyu απέναντι από την Κύπρο. Μετά από αλλεπάλληλες ματαιώσεις, οι προσπάθειες από το 1970 της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια φαίνεται ότι πλησιάζουν το στόχο τους. Ήδη, η κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αυτή τη φορά η προσφορά και η χρηματοδότηση είναι Ρωσική (Rosatom) με κόστος ύψους 22 δισεκατομμυρίων περίπου ευρώ. Όμως, δεν είναι βέβαιο πως η εταιρεία θα μπορέσει να διαθέσει το τεράστιο αυτό ποσόν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Τα πυρηνικά απόβλητα του σταθμού θα αποθηκεύονται σε τουρκικό έδαφος, αλλά δεν είναι γνωστό που ακριβώς. Η Τουρκική κυβέρνηση επικαλείται το επιχείρημα της ενεργειακής έλλειψης της χώρας, αλλά δεν μιλάει για τη δυνατότητα απόκτηση της πρώτης ύλης κατασκευής πυρηνικών όπλων από την επεξεργασία των πυρηνικών αποβλήτων των αντιδραστήρων (πλουτώνιο-239). Μάλιστα, η Διεθνής Συνθήκη NPT, που έχει συνυπογράψει και η Τουρκία, ενώ απαγορεύει οι αντιδραστήρες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να χρησιμοποιούνται για πυρηνικά όπλα, αφήνει ένα ανοικτό παράθυρο χρήσης αυτής της δυνατότητας (Non Proliferation Treaty, παράγραφος 10).
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ
Εργαστήρια πυρηνικής φυσικής κορμού στους φοιτητές του Φυσικού Τμήματος από το 1970 μέχρι σήμερα ανελλιπώς (εκτός των δυο ετών της εκπαιδευτικής μου αδείας).
Φροντιστήρια πυρηνικής φυσικής από το 1973 έως το 1981.
Εργαστήρια κατεύθυνσης πυρηνικής φυσικής από το 1998 έως σήμερα.
Διπλωματικές Εργασίες πάνω από 170 σε θέματα Koσμικής Ακτινοβολίας, Eνδoπλανητικoύ Πλάσματος και Πυρηνικής Τεχνολογίας..
Διδακτορικές διατριβές. Mέλoς σε 15 τριμελείς επιτροπές. - Μία ως κύριος υπεύθυνος στο αντικείμενο Κοσμική Ακτινοβολία πολύ υψηλών ενεργειών.
Αυτοδύναμη διδασκαλία του μαθήματος επιλογής "Πυρηνική Τεχνολογία" στους φοιτητές του Φυσικού Τμήματος από το 1983, με τη διεξαγωγή των σχετικών εργαστηριακών ασκήσεων στον Τομέα και στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και έκδοση πανεπιστημιακού συγγράμματος. Από το 1987- σήμερα, συνδιδασκαλία.
Αυτοδύναμη διδασκαλία του μαθήματος επιλογής "Πυρηνική Ενέργεια- Κοινωνία" από το 1984 μέχρι σήμερα με συγγραφή σημειώσεων.
Διδασκαλία του μεταπτυχιακού μαθήματος Κοσμική Ακτινοβολία στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Φυσικού Τμήματος.
Συμμετοχή σε διάφορες επιτροπές του Τομέα, του Τμήματος και του Πανεπιστημίου (π.χ., Επιτροπή Σπουδών, κατάταξης φοιτητών από μεταγραφές, Νέου Προγράμματος Mαθημάτων, Ταμείου Αρωγής Φοιτητών, κ.λ.π.)
Κριτής στην αξιολόγηση τριών ερευνητικών διμερών προγραμμάτων του Υπουργείου Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΑΛ. 89 12, ΓΑΛ. 89 75, Δ. ΓΕΡΜ. 89 20) και ενός του ΝΑΤΟ (Research Grants) τριετούς διάρκειας με θέμα «Cosmic Ray Fluctuations used to Predict near Earth Non-Stationery Processes» (MGPL 961095, Σεπτ. 1996).
Κριτής στο περιοδικό Planetary and Space Science (2004) και στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Βασικής Έρευνας "ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ" του ΕΜΠ (2005).