AKKUYU.... Η 11η Τουρκική πυρηνική απειλή
Για 11η φορά η Τουρκία επανέρχεται στην κατασκευή όχι ενός, αλλά τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Akkuyu απέναντι από την Κύπρο. Μετά από αλλεπάλληλες ματαιώσεις, οι προσπάθειες από το 1970 της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια φαίνεται ότι πλησιάζουν το στόχο τους. Ήδη, η κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αυτή τη φορά η προσφορά και η χρηματοδότηση είναι Ρωσική (Rosatom) με κόστος ύψους 22 δισεκατομμυρίων περίπου ευρώ. Όμως, δεν είναι βέβαιο πως η εταιρεία θα μπορέσει να διαθέσει το τεράστιο αυτό ποσόν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Τα πυρηνικά απόβλητα του σταθμού θα αποθηκεύονται σε τουρκικό έδαφος, αλλά δεν είναι γνωστό που ακριβώς. Η Τουρκική κυβέρνηση επικαλείται το επιχείρημα της ενεργειακής έλλειψης της χώρας, αλλά δεν μιλάει για τη δυνατότητα απόκτηση της πρώτης ύλης κατασκευής πυρηνικών όπλων από την επεξεργασία των πυρηνικών αποβλήτων των αντιδραστήρων (πλουτώνιο-239). Μάλιστα, η Διεθνής Συνθήκη NPT, που έχει συνυπογράψει και η Τουρκία, ενώ απαγορεύει οι αντιδραστήρες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να χρησιμοποιούνται για πυρηνικά όπλα, αφήνει ένα ανοικτό παράθυρο χρήσης αυτής της δυνατότητας (Non Proliferation Treaty, παράγραφος 10).
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
Ι. Μεσοπλανητικό διάστημα – Μαγνητικά Νέφη
Απο τον Ιούνιο του 1987 συμμετέχω σαν κύριος υπεύθυνος απο ελληνικής πλευράς στο ερευνητικό πρόγραμμα "Μεσοπλανητικός χώρος" που εγκρίθηκε από το υπουργείο Βιομηχανίας Ερευνας και Τεχνολογίας και από το αντίστοιχο της Τσεχοσλοβακίας. Εκτός από την Αθήνα,σε παράλληλο με αυτό πρόγραμμα, συμμετέχει και το Πολυτεχνείο της Ξάνθης (Καθ. Ε. Σαρρής), το Αστρονομικό Ινστιτούτο της Πράγας (κύριος υπεύθυνος Dr. S. Fischer), το ινστιτούτο Πειραματικής Φυσικής της Σλοβάκικης Ακαδημίας Επιστημών στο Cosice (Pr. Kudela) και το Πολυτεχνείο της Πράγας (Charles University, Dr. Nemecek).
Σκοπός αυτού του προγράμματος σε πρώτη φάση είναι η από κοινού επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων σοβιετικών και τσέχικων δορυφορικών πειραμάτων που μετρούν τα χαρακτηριστικά του ενδοπλανητικού χώρου και της γήινης μαγνητόσφαιρας. Τα θέματα που καλύπτονται μ' αυτά τα δεδομένα είναι, η ανάκλαση των ηλιακών σωματιδίων στη μαγνητόσφαιρα, η διαφυγή σωματιδίων από τη μαγνητόσφαιρα προς το μεσοπλανητικό διάστημα, η μελέτη διάδοσης κυμάτων κρούσης από τον ήλιο μέχρι τη γη, οι ασυνήθιστες δομές του ενδοπλανητικού πεδίου, τα δυναμικά χαρακτηριστικά των πρωτονίων και των α-σωματιδίων κ.λ.π.
Επί πλέον, τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκα με την επίδραση των μαγνητικών νεφών στη γήινη μαγνητόσφαιρα και την πρόκληση μαγνητικών καταιγίδων, φαινόμενα που παίζουν σημαντικό ρόλο στη μελέτη του Διαστημικού Καιρού.
Σύνολο εργασιών σε αυτήν την ενότητα (δημοσιευμένες και ανακοινωθείσες σε συνέδρια) ……………………………………………………..…………..81
ΙΙ. Αστροφυσική Υπερυψηλών Ενεργειών- Πείραμα P. AUGER
Από το 1998, ασχολούμαι με θέματα Αστροφυσικής Υψηλών Ενεργειών και πιο συγκεκριμένα, με την ανίχνευση Κοσμικών Σωματιδίων Πολύ Υψηλών Ενεργειών και τον προσδιορισμό της ενέργειάς τους. Το θέμα αυτό πειραματικά καλύπτεται από το Παρατηρητήριο P. Auger, μία διεθνής συνεργασία, στην οποία συμμετείχε ερευνητικά και η Ομάδα μας (Τομέας Πυρηνικής Φυσικής) μέχρι το 2007. Για τον προσδιορισμό της ενέργειας των κοσμικών σωματιδίων χρησιμοποιούνται προσομοιώσεις Monte Carlo.
Σύνολο εργασιών σε αυτόν τον τομέα (δημοσιευμένες και ανακοινωθείσες σε συνέδρια) …………………………………..............………………………...57
Προσκεκλημένες ομιλίες
Στα ερευνητικά και διδακτικά μου αντικείμενα, ήτοι: Διαστημικός Καιρός – Μαγνητικά Νέφη, Αστροφυσική Υπερυψηλών Ενεργειών, Φυσική Ραδιενέργεια, αφ’ ενός και Πυρηνική Τεχνολογία, αφ’ ετέρου, έχω δώσει σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς πάνω από ………..………………………………... 80 ομιλίες.
Συμμετοχή σε επιστημονικές εταιρείες – Επιτροπές
1. Eνωση Eλλήνων Φυσικών.
2. American Geophysical Union.
3. Arbeitsgemeinschaft fuer Extraterrestrische Physik τoυ Iνστιτoύτoυ Max-Planck.
4. International Magnetospheric Studies.
5. Deutsche Geophysikalische Gesellschaft.
6. European Geophysical Society.
7. Eνωση Eλλήνων Πυρηνικών Eπιστημόνων.
8. Eυρωπαική Eνωση Πυρηνικών Eπιστημόνων.
9. Ελληνική Επιστημονκή Εταιρεία για την προστασία του Περιβάλλοντος.